Proiectul de infrastructură de cercetare REMLAB este un proiect emergent obținut prin competiție în acest an, în cadrul Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică din UPB. Proiectul a fost propus și va fi coordonat de domnul prof.dr.ing. Lucian SEICIU (Departamentul Organe de Mașini și Tribologie). Proiectul, în valoare de 2,5 milioane de euro, se va derula pe o perioadă de 5 ani (2022-2026) și se va finaliza prin crearea unui laborator nou: Laborator de cercetare în reabilitare medicală.

Scop: Proiectul vizează realizarea unui laborator didactic și de cercetare pentru studii în domeniile:

  1. tehnologii avansate de reabilitare medicală,
  2. inteligență artificială aplicată în reabilitarea medicală,
  3. realitate augumentată pentru reabilitare medicală,
  4. BCI (brain computer interface).

REMLAB va demara ca o infrastructură cu două componente: Centru Didactic (CD) și Centru de Cercetare, care se va dezvolta în primii patru ani ca un Centru de Excelență în Cercetare (CEC). Începând cu al 5-lea an de funcționare (ultimul an de implementare a acestei IC), se estimează că o parte bine delimitată administrativ și financiar a REMLAB va primi acreditarea pentru a funcționa ca Centru de Tratament pentru Reabilitare Medicală (CTRM). După cei 5 ani, REMLAB va funcționa cu trei componente în paralel, distincte, dar interconectate: CD, CEC și CTRM.

Tehnologiile avansate de reabilitare medicală presupun multiple aplicații medicale ale sistemelor ce îmbină mecanica, bioingineria, ingineria sistemelor de comandă și control, cibernetica, electronica, cu alte cuvinte, aplicații ale mecatronicii.

Sistemele care vor fi elemente componente ale laboratorului sunt celule complexe robotice și mecatronice folosite în reabilitarea medicală locomotorie.

Sistemele noi care se doresc a fi studiate, proiectate și implementate sunt sisteme ce conțin:

  • polimeri electroactivi și mușchi artificiali,
  • membre artificiale inteligente,
  • exoschelete cu rol de susținere și suplinire a funcțiilor senzoriale și neuromotorii,
  • dispozitive de asistență cognitivă, inclusiv interfețe creier-computer,
  • roboți cu capabilitate de stimulare a funcțiilor nervoase și locomotorii și cu posibilitate de biofeedback, pe lângă robotica implicată în diagnosticul, evaluarea și monitorizarea persoanei.

Beneficiari: studenții și doctoranzii din Universitatea POLITEHNICA București, precum și cercetători interesați de domeniu în vederea realizării experimentărilor necesare atât dezvoltării domeniului de cercetare ales dar și a unor noi domenii de cercetare. Laboratorul va avea atât colaborări naționale cât și internaționale cu alte entități de cercetare sau economice.

REMLAB va continua politica de colaborare prin întărirea legăturilor deja existente pe plan național și internațional cu universități și cu mediul economic.

Printre acestea se numără:

– Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București,
– Spitalul Universitar de urgență Elias din București,
– Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,
– SC TEHNOMET SA,
– SC SIS SA,
– SC CALORIS GROUP SRL,
– University of East London,
– Technical University Berlin,
– University of Ruse Angel Kanchev,
– HOCOMA,
– DIH GMBH,
– TYROMOTION GMBH.

Sisteme propuse pentru achiziție:

  1. Sistem robotic exoscheletic cu banda de mers pentru reabilitare locomotorie LOKOMAT, HOCOMA, Elveția – cu reprezentanță în România;
  2. Sistem exoscheletic Hybrid Assistive Limb (HAL) 2 articulații, Cyberdyne Japonia – cu reprezentanță în UE. Pentru acest sistem se oferă și posibilitatea de buy-back după 5 ani cu condiția să nu se demonteze;
  3. Sistem de recuperare şi evaluarea brațului și mâinii TyroStation, Tyromotion, Austria – cu reprezentanță în România;
  4. Sistem biomecanic general (cu senzori optici) Clinical 3DMA, STT Systems, Spania – cu reprezentanță în România;
  5. Sistem de analiza mișcării (cu senzori inerțiali) Xsens MVN Analize Pro, Belgia;
  6. Platforma (cu senzori de presiune) 2m P-Walk, BTS Bioengineering, Marea Britanie – cu reprezentanță în România.

Mai multe informatii in documentul atasat.